मीठा दलिया कैसे बनायें Health Benefits Of Daliya

 

मीठा दलिया कैसे बनायें  Health Benefits Of Daliya

Health Benefits Of Daliya: Daliya is one of the best breakfast cereals for breakfast. Oatmeal is considered very beneficial for health. Oatmeal contains nutrients like calcium, magnesium, phosphorous, thiamine, folate, potassium, carbohydrates, zinc, minerals, vitamins, iron, protein, fiber. Oatmeal is one such breakfast which gives you energy throughout the day and makes you feel full for a long time. By consuming oatmeal, you will feel energized throughout the day. Not only this, it is considered helpful in improving digestion and reducing weight. You can add vegetables of your choice to make the porridge more nutritious. Not only this, you can eat it both sweet and salty.

  

Health Benefits Of Daliya:  सुबह के ब्रेकफास्ट के लिए दलिया सबसे अच्छे नाश्ते में से एक है । दलिया को सेहत के लिए बहुत फायदेमंद माना जाता है । दलिया में कैल्शियम, मैग्नीशियम, फॉस्फोरस, थाइमिन, फोलेट, पोटेशियम, कार्बोहाइट्रेड, जिंक, मिनिरल्स, विटामिन्स, आयरन, प्रोटीन, फाइबर जैसे पोषक तत्व होते हैं । दलिया एक ऐसा नाश्ता है जो दिनभर आपको एनर्जी देने के साथ लंबे समय तक भरा हुआ एहसास कराता है । दलिया के सेवन से आप दिनभर खुद को एनर्जेटिक महसूस करेंगे । इतना ही नहीं ये पाचन को बेहतर बनाने और वजन को घटाने में मददगार माना जाता है । दलिया को आप और अधिक पोष्टिक बनाने के लिए इसमें अपनी पसंद की सब्जियों को शामिल कर सकते हैं । इतना ही नहीं इसे आप मीठा और नमकीन दोनों तरह से खा सकते हैं ।

 मीठा दलिया बनाने की सामग्री (Ingredients for Sweet Porridge) 

सामग्री (4 लोगों के लिए)

Ingredients (for 4 people)

दलिया 1/3 कप

Oatmeal 1/3 cup

घी 1 छोटा चम्मच

Ghee 1 tsp

पानी 2 कप

Water 2 cups

दूध 2 कप

Milk 2 cups

शक्कर लगभग ¼ कप

Sugar about cup

बादाम या आपकी पसंद के दूसरे मेवे ¼ कप

Cup almonds or other nuts of your choice

किशमिश 1 बड़ा चम्मच

Raisins 1 tbsp

हरी इलायची 4

Green cardamom 4

 

मीठा दलिया बनाने की विधि (How to make Sweet Porridge) :

·         Finely chop the almonds or whatever nuts you are going to use.

बादाम या जो भी मेवा आप इस्तेमाल करने जा रहे हैं, उस को महीन-महीन कतर लीजिए ।

·         Remove the outer skin of green cardamom and crush the seeds coarsely.

हरी इलायची की बाहरी त्वचा निकालें और दानों को दरदरा कूट लें ।

·         Now heat 1 tsp ghee in a cooker or in a heavy bottomed vessel. Fry the daliya on medium heat till it turns golden brown. It takes about 3 minutes. And after roasting, the porridge looks like the photo shown below.

अब एक कुकर में या फिर भारी तली के बर्तन में 1 छोटा चम्मच घी गरम करिए. मध्यम आँच पर दलिये को सुनहरा होने तक भूनिए । इसमें तकरीबन 3 मिनट का समय लगता है और भूनने के बाद दलिया नीचे दिखाई गयी फोटा के जैसा लगता है ।

·         Now add water to the roasted porridge and boil it till the porridge melts. The best way for this is to boil the oatmeal in a pressure cooker. The porridge melts in one or two whistles. It also depends on the type of wheat, how long the porridge takes to melt.

अब भुने दलिये में पानी डालें और दलिये के गलने तक उबालें । इसके लिए सबसे अच्छा तरीका है कि आप दलिये को प्रेशर कुकर में उबालें । दलिया एक या फिर दो सीटी में गल जाता है । यह गेहूँ की किस्म पर भी निर्भर करता है कि दलिया कितनी देर में गलता है.

·         Now add milk to the porridge and let it come to a boil. Now add chopped nuts and raisins and cook the porridge for 3-4 minutes.

अब दलिए में दूध डालें और उबाल आने दें. अब कटे मेवे और किशमिश डालकर 3-4 मिनट के लिए दलिये को पकाएँ.

·         Now add sugar to the porridge. Mix well and cook the porridge for another minute. Turn off the flame. Add crushed cardamom and let the porridge cool down.

अब दलिए में शक्कर डालें । अच्छे से मिलाएं और दलिए को एक और मिनट के लिए पकाएँ । आँच को बंद कर दें  । कूटी हुई इलायची मिलाइए और दलिये को ठंडा होने दीजिए ।

·         Milk porridge is ready to be served. Serve the porridge chilled, it tastes more delicious. Oatmeal is very nutritious even for growing children.

·         दूध का दलिया तैयार है परोसने के लिए । दलिये को ठंडा करके ही परोसें यह अधिक स्वादिष्ट लगता है । बढ़ते बच्चों के लिए भी दलिया बहुत पौष्टिक रहता है ।

Some tips/tips कुछ नुस्खे / सुझाव

·         Sometimes I also add some threads of saffron in the porridge, it makes the porridge more tasty and fragrant.

·         मैं कभी कभी दलिए में कुछ धागे केसर के भी डालती हूँ उससे दलिया और स्वादिष्ट और सुगन्धित बनता है ।

·         Adding almonds or any other dry fruits doubles the taste of the porridge, so add some dry fruits. Almonds are also very good in terms of health.

·         बादाम या कोई भी और मेवा डालने से दलिए का स्वाद दोगुना हो जाता है इसलिए थोड़ी मेवा जरूर डालें । बादाम स्वास्थ दर्श्ती से भी बहुत अच्छा है ।

·         Roasting the porridge in a little bit of desi ghee also enhances its taste.

·         जरा से देशी घी में दलिया भूनने से भी इसका स्वाद बहुत बढ़ जाता है ।

·         Do not add milk to hot boiled porridge by taking it out of the fridge right away - milk may burst, it would be better to heat the milk in a separate vessel in a separate vessel.

·         गरम उबले दलिये में एकदम से फ्रिज से निकालकर दूध ना डालें - दूध फॅट सकता है, उचित होगा कि दूध को अलग से किसी बर्तन में गुनगुना गरम कर लें ।

 

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दलिया खाने के फायदेः (Daliya Khane Ke Fayde)

Helpful in weight loss (वजन घटाने में मददगार)

·         Weight can be easily reduced by including oatmeal in the diet. Because the amount of calories in oatmeal is very low, but the amount of protein, iron is very high, which can help in reducing your weight in a healthy way.

दलिया को डाइट में शामिल कर वजन को आसानी से कम किया जा सकता है । क्योंकि दलिया में कैलोरी की मात्रा बहुत कम पाई जाती है लेकिन प्रोटीन, आयरन की मात्रा काफी अधिक होती है जो आपके वजन को हेल्दी तरीके से कम करने में मदद कर सकती है ।

Helpful in Digestion (पाचन में मददगार)

·         Oatmeal is considered a good source of fiber. Digestion can be kept better by the consumption of oatmeal. You can also eat porridge in breakfast or as a light meal in the evening.

दलिया को फाइबर का अच्छा सोर्स माना जाता है । दलिया के सेवन से पाचन को बेहतर रखा जा सकता है । दलिया को आप सुबह नाश्ते में या शाम के समय हल्के मील के रूप में भी खा सकते हैं ।

Helpful in Energy (एनर्जी में मददगार)

·         Lack of energy, the lack of energy can be met by including porridge in the diet. If you include oatmeal in breakfast in the morning, it can help keep you energized throughout the day.

एनर्जी की कमी करते हैं महसूस को दलिया को डाइट में शामिल कर एनर्जी की कमी को पूरा किया जा सकता है । अगर आप दलिया को सुबह नाश्ते में शामिल करते हैं तो ये आपको दिनभर एनर्जेटिक रखने में मदद कर सकता है ।

Helpful in Diabetes (डायबिटीज में मददगार)

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Notes gk india gk rajasthan gk
Consumption of oatmeal can be beneficial for diabetics. Diabetes is a disease for which there is no cure, it can be controlled by making changes in diet and lifestyle.

डायबिटीज रोगियों के लिए दलिया का सेवन फायदेमंद हो सकता है । डायबिटीज एक ऐसी बीमारी है जिसका कोई इलाज नहीं है इसे खान-पान और लाइफस्टाइल में बदलाव करके कंट्रोल किया जा सकता है ।

Notes GK

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